Waarom uw stoppenkast / groepenkast vervangen?

Misschien vraagt u zich af waarom en wanneer zou ik mijn stoppenkast / groepenkast moeten vervangen of vernieuwen. Na ongeveer 30 jaar heeft de stoppenkast / groepenkast hun beste tijd wel gehad. waaraan je kan herkennen dat de stoppenkast/ groepenkast aan vervanging toe is, zijn de witte smelt zekeringen en het ontbreken van de aardlekschakelaars. Mocht u die nog in gebruik hebben dan raden wij u aan om de groepenkast te vervangen. Want in het ergste geval kan een oude stoppenkast brand door kortsluiting veroorzaken. en dat wilt u uiteraard niet mee maken. 

 Het is dus verstandig om uw groepenkast en eventueel uw installatie na ± 30 jaar te vervangen.

 

Uw groepenkast uitbreiden

De meeste installatie's hebben over het algemeen maximaal 16 ampère groepen. Deze beveiliging zorgt ervoor dat een groep niet meer dan 3600 Watt kan verdragen. De beveiliging is tegen overbelasting en kortsluiting van de groep.

Wilt u als voorbeeld de wasmachine tegelijkertijd met de droger gaan gebruiken en deze staan op dezelfde groep aangesloten dan zal deze groep er uit springen omdat deze overbelast raakt. Hierbij raden wij u aan om een extra groep aan te leggen om een goede verdeling te verkrijgen naar jou elektrische apparatuur.

In het verleden waren er veel minder groepen nodig in een woning omdat men veel minder elektrische apparaten gebruikten dan tegenwoordig. Als u te weinig groepen in huis heeft is het uitbreiden van uw  groepenkast  een zeer goede optie.

 

Verschil tussen 1-fase en 3-fasen

Wat is 1-fase?

Veel huizen zijn via een 1-fase aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als u een 1-fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter. De 1-fase aansluiting is op de factuur van de energieleverancier te herkennen als 1x25/1x30A.

Wat is 3-fasen?

Bij een 3-fase aansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V uw meterkast binnen. En de nuldraad. De 3-faseaansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden  - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.  De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting. 

 

Functie hoofdschakelaar

De meeste groepenkasten zijn voorzien van een hoofdschakelaar. Maar wat is de functie van een hoofdschakelaar. Als er bijvoorbeeld onderhoud gepleegd zal moeten worden aan de groepenkast bijvoorbeeld het uitbreiden ervan. is het dus functioneel om de hoofdschakelaar om te zetten zodat de gehele meterkast wordt afgesloten van stroom.

Tevens bij een stroomstoring kan met 1 schakelaar dus de hoofdschakelaar de gehele stroomtoevoer worden afgesloten. Bij de onderstaande situaties is het zelfs verplicht om een hoofdschakelaar te hebben:

  • 1-Fase groepenkast zonder aardlek met 6 groepen of installatie automaten.
  • 1-Fase groepenkast met meerdere aardlek automaten
  • 3-fasen groepenkast is een hoofdschakelaar altijd verplicht.

Installatie automaat

Installatie automaten oftewel groepen worden genoemd zorgen ervoor dat alles wordt beveiligd tegen overbelasting of kortsluiting. Bij een overbelasting zal de stroom en vermogen die gevraagd word door de apparaten teveel zijn voor de installatie automaat en zal hierdoor uitslaan.

Een goed voorbeeld hiervan is het tegelijk tijdig aanzetten van uw wasmachine en droger en de stofzuiger. Omdat er nu meer dan 3500 watt wordt gevraagd aan een groep zal de installatie automaat uitslaan. Als u nu 2 elektrische apparaten uit zal zetten dan kunt u de groep automaat gewoon weer inschakelen en zal de groep er niet meer uitspringen.

Kosten groepenkast vervangen 

Wilt u uw groepenkast vervangen of uitbreiden? Dan bent u bij Groepenkast-service aan het juiste adres. wij hebben zeer ervaren en gekwalificeerde monteurs die uw montage vakkundig en snel zullen uitvoeren. Wanneer u installatie ± 30 jaar oud is raden wij u dus aan om uw groepenkast te vervangen. 

Bij Groepenkast-service.nl heeft uw al een complete groepenkast inclusief montage voor €699,- 

Klik hier voor de lage prijzen 

vraag naar de vele uitgebreide mogelijkheden. 

U kunt ons bereiken per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0299-235777